Emo Frite - Prvi specialni univerzalni anorganski stekleni emajl (LION) za več različnih tehnologij v eni rešitvi

Podjetje Emo Frite d.o.o. se je na razpis »Spodbude za raziskovalno razvojne projekta NOO« prijavilo skupaj s konzorcijskim partnerjem Etra d.o.o.

Datum objave: 11. 06. 2024

Ime projekta: Prvi specialni univerzalni anorganski stekleni emajl LION za več različnih tehnologij v eni rešitvi
Ime razpisa: Javni razpis »Spodbude za raziskovalno razvojne projekta NOO«
Trajanje projekta: 11/2022 do 10/2024 – projekt je še v izvajanju
Vrednost projekta: 549.031,15 EUR
Višina pridobljenih sofinanciranih sredstev: 299.792,15 €

O stranki

Emo Frite d.o.o. sodi med mala podjetja z bogato tradicijo. Osnovna dejavnost podjetja so razvoj, proizvodnja in trženje frit, emajlov, glazur za emajlirsko in keramično industrijo ter prodaja pridobljenega znanja s tega področja. Danes v podjetju Emo Frite izvozijo 90 odstotkov svojih izdelkov in znanja v več kot 20 držav po vsem svetu. Poleg evropskega trga so prisotni tudi na trgih Azije in Južne Amerike. Njihove glavne prednosti, ki jih ločujejo od konkurentov so zagotovo to, da stalno skrbijo za zagotavljanje kvalitete izdelkov, ponosni so na hitro odzivnost, ki privede tudi do kratkega roka dobave. Hkrati pa strankam ponujajo široko izbiro proizvodov in ponudbe celovitih poprodajnih aktivnosti.

Slovensko družinsko podjetje ETRA d.o.o. je srednje veliko podjetje z več kot 70 zaposlenimi. Postaja eno izmed vodilnih na področju izdelave inteligentnih proizvodnih procesov (IPS). Izdelujejo pakirne in paletirne sisteme, sisteme za avtomatizacijo, krmilne in centralno nadzorne sisteme, integrirane sisteme, strojni vid, programske in namenske rešitve. Večinoma delajo za avtomobilsko, lesno, proizvodnjo, metalurško in prehrambeno industrijo. Njihova vizija je biti in ostati inovativno, sodobno, tehnološko, razvojno naravnano, napredno v vseh pogledih, korektno do poslovnih partnerjev, še posebej pa zaposlenim prijazno podjetje.

Opis projekta

Podjetje Emo Frite d.o.o. se je na razpis »Spodbude za raziskovalno razvojne projekta NOO« prijavilo skupaj s konzorcijskim partnerjem Etra d.o.o. Cilj raziskovalno-razvojnega projekta je razvoj prvega specialnega in univerzalnega anorganskega steklenega emajla (LION) za več tehnologij v eni rešitvi, ki bo plod slovenskega raziskovalno-razvojnega dela in edinstven na globalnem nivoju. Projekt je odgovor na izzive industrije emajla po večnamenski rešitvi, ki hkrati upošteva načela prehoda h krožnemu gospodarstvu in predstavlja edinstveno  krožno rešitev.

Na podlagi cilja projekta se raziskovalno-razvojna in inovacijska dejavnost uvršča v prednostno področje uporabe veljavne Slovenske strategije pametne specializacije (S4) »Tovarne prihodnosti«. Projekt LION naslavlja v prvi vrsti optimizacijo proizvodnih procesov in končni rezultat projekta bo pomembno vplival na način proizvodnje frit in emajlov. Nadgradnja tehnološke recepture za proizvodnjo frit in emajlov temelji na spremembi tehnološke recepture na način, ki bo zagotavljal kroženje neskladnih frit znotraj procesa, ter na zamenjavi svežih surovin s sekundarnimi surovinami. Zaradi tega se bo povečala učinkovitost izrabe energije, zaradi krajšega časa taljenja pa se bo zmanjšala poraba kisika in utekočinjenega naftnega plina (UNP). Poleg izboljšanja vpliva na zdravje ljudi in živali se bo izboljšal tudi okoljski odtis proizvodnje in proizvedenih frit in emajlov.

S projektom podjetje zasleduje strateške cilje, ki se osredotočajo na razvoj visoko kakovostnih in zanesljivih izdelkov, racionalizacijo proizvodnega procesa z zmanjšanjem odpadnega materiala, ustvarjanjem dobička za nadaljnje investicije, zaposlovanje dodatnega kadra na področju raziskav in razvoja ter vlaganje v ekologijo za zmanjšanje škodljivih vplivov na okolje. 

Partnersko podjetje Etra d.o.o. bo z razvojem nadzornega sistema s pametnim algoritmom za prilagodljiv proces mletja kot močan ponudnik na področju izdelave inteligentnih proizvodnih procesov okrepilo status podjetja ter pridobilo nova znanja na področju kemijske industrije in digitalizacije.

Mnenje stranke o Tiko Pro

Emo Frite

S podjetjem Tiko Pro uspešno sodelujemo že več let (okoli 10 let). V tem času smo se prijavili na razpis kar nekaj projektov in jih tudi uspešno speljali, seveda z njihovo pomočjo. Pri projektu LION je sodelovanje s Tiko Pro celovito, od usmeritev in priprave dokumentacije za prijavo na razpis do koordinacije in komunikacije med partnerji. Pomoč pri pripravi dokumentacije na prijavo na razpis - pri vplivih in učinkih na področju zelenega prehoda - je bila izjemna, strokovna in konstruktivna. Tiko Pro sodeluje tudi pri pripravi celotne projektne dokumentacije za posamezno poročanje, da se uspešno zaključi projekt. Sodelovanje je profesionalno, odzivnost je hitra in strokovna. Tako odličnega sodelovanja s Tiko Pro si želimo tudi v prihodnje.

Bojan Spolenak

Direktor Emo Frite d.o.o.

Vloga Tiko Pro

Vloga našega podjetja pri projektu je bila celovita; od pregleda ustreznosti pogojem razpisa, priprave dokumentacije za prijavo na razpis, koordinacije med konzorcijskima partnerjema, do administrativne in tehnične podpore v fazi poročanja.

V omenjenem razvojno-raziskovalnem projektu smo se aktivno vključili že v samem začetku razvoja ideje, svetovali glede partnerstva, pregledali idejo projekta, da ustreza zahtevam razpisa in je v skladu s Strategijo pametne specializacije ter posameznimi akcijskimi načrti. V naslednji fazi smo pripravili predlog in finančno konstrukcijo, koordinirali komunikacijo med partnerji ter informirali posamezne partnerje o razpisnih pogojih, dokumentaciji in izvrševanju projekta.

Projekt je trenutno v fazi poročanja, kjer Tiko Pro deluje kot povezovalni člen med Ministrstvom in vodilnim partnerjem. Naša vloga v tej fazi obsega koordinacijo priprave celotne projektne dokumentacije (administrativni in finančni del) ter skrb za izpolnitev postavljenih KPI, ki so pogoj za uspešni zaključek projekta.

Help
Potrebujete pomoč pri pridobivanju sredstev? Pošljite nam povpraševanje in pogovorili se bomo o možnostih za sodelovanje. Kontaktirajte nas
E-novice

E-novice

Želite dvakrat na mesec prejemati uporabne novice iz področja pridobivanja financiranja?