Povečanje državne pomoči de-minimis

Povečanje dovoljene meje za državne pomoči bo spodbudilo konkurenčnost in inovativnost podjetij znotraj Evropske unije.

Datum objave: 11. 04. 2024

V odzivu na trenutne ekonomske izzive in naraščajočo inflacijo je Evropska komisija nedavno objavila odločitev o pomembni prilagoditvi pravil za državne pomoči. Ta sprememba prinaša pozitiven zasuk za podjetja v EU, ki zdaj lahko dostopajo do višjih zneskov finančne podpore.

Novi okviri državne pomoči

Z novo uredbo se zgornja meja finančne podpore, ki jo podjetja lahko prejmejo pod t.i. "de minimis" pravilom, povišuje s prejšnjih 200 tisoč EUR na 300 tisoč EUR za triletno obdobje. S to potezo želi Evropska komisija odražati ekonomske spremembe in inflacijo, ki so zaznamovale preteklo desetletje, hkrati pa spodbuditi podjetniško aktivnost in inovativnost znotraj skupnega trga.

Slovenska podjetja, tako tista, ki se šele pripravljajo na prijavo na razpise, kot tudi tista, ki so že izkoristila del svoje "de minimis" kvote, bodo lahko izkoristila novo povišano zgornjo mejo. Stara uredba bo ostala v veljavi do konca junija 2024, kar dajalcem pomoči daje čas, da uskladijo svoje postopke z novo uredbo. To pomeni, da bodo podjetja, ki so že izčrpala svojo prejšnjo kvoto, upravičena do dodatnih 100 tisoč evrov podpore, v skladu z novo določeno mejo.

Pomembno za podjetniški ekosistem

Ta sprememba je ključnega pomena za spodbujanje podjetniškega ekosistema v EU, še posebej v obdobju, ko so podjetja soočena z ekonomskimi pritiski in potrebujejo dodatno podporo za ohranitev svoje konkurenčnosti in inovacijskega potenciala. Z višjo zgornjo mejo pomoči se odpirajo nove možnosti za rast in razvoj, kar bo imelo dolgoročno pozitiven vpliv na gospodarstvo celotne Evropske unije.

Help
Potrebujete pomoč pri pridobivanju sredstev? Pošljite nam povpraševanje in pogovorili se bomo o možnostih za sodelovanje. Kontaktirajte nas

E-novice

Ostanite korak pred konkurenco: Prijavite se na tedenske novice iz sveta nepovratnih in povratnih sredstev.