Blog:

Mednarodno partnerstvo in Eurostars: Priložnost za MSP-je z inovativnimi projekti

Datum objave: 3. 01. 2024
Čas branja: 5 min

Razvojno naravnana mala in srednja podjetja (MSP), ki stremijo k globalni inovativnosti, imajo zdaj izjemno priložnost pridobiti sofinanciranje za svoje projekte prek programa Eurostars.

Prijaviti se morajo v partnerstvu z vsaj enim podjetjem od 37 sodelujočih držav, pri čemer je zaželeno, da gre prav tako za razvojno naravnano podjetje.

V povprečju projekti pridobijo sofinanciranje med 750.000 EUR in 2 mio EUR, ki običajno trajajo 2 do 3 leta, čemur sledi vstop na trg. Sofinanciranje pokriva stroške zaposlenih, zunanjih storitev, amortizacijo opreme in pavšalne stroške režije.

Večina partnerstev vključuje dve do tri podjetja, pri čemer dve tretjini teh partnerstev sodeluje tudi z univerzami ali raziskovalnimi inštitucijami. Kljub temu prisotnost akademskih ustanov ne vpliva na večjo uspešnost prijav, ki je v povprečju 29%.

Slovenska podjetja na tem razpisu dosegajo 18% uspešnost, kar je skoraj dvakrat več kot v programu Obzorje (Horizon).


Največ uspešnih projektov prihaja iz

  • zdravstvenega sektorja,
  • IT in biotehnologije

sledijo pa jim panoge, kot so

  • okolje,
  • industrija in
  • energija.

Večina udeležencev uspešnih projektov prihaja iz držav, kot so Nemčija, Nizozemska, Švica in Danska, medtem ko je najmanj udeležencev iz Grčije, Luksemburga, Hrvaške in Slovaške.

Za slovenska podjetja je višina sofinanciranja omejena na 300.000 EUR na projekt, medtem ko je za mednarodne partnerje ta odvisna od njihovih nacionalnih pogojev. Projekti najpogosteje trajajo 24 mesecev, njihovo maksimalno trajanje pa je 36 mesecev.

Med ključnimi dejavniki za uspešno prijavo sta patentirana tehnologija in močan konzorcij inovativnih razvojnih MSP-jev. Celoten postopek od prijave do začetka projekta traja približno pol leta. Naslednji rok za oddajo projektov je 14. marec 2024, z drugo možnostjo prijave v septembru ali oktobru istega leta.

Kontaktirajte nas za pomoč pri prijavi na razpis

Z našo pomočjo pri prijavah na razpis Eurostars lahko povečate svoj inovacijski in razvojni potencial. Naše izkušnje in strokovno znanje vam lahko odprejo vrata do financiranja vaših ambicioznih projektov. Za več informacij in podporo pri prijavi nas kontaktirajte na info@tiko-pro.eu.
Help
Potrebujete pomoč pri pridobivanju sredstev? Pošljite nam povpraševanje in pogovorili se bomo o možnostih za sodelovanje. Kontaktirajte nas

E-novice

Ostanite korak pred konkurenco: Prijavite se na tedenske novice iz sveta nepovratnih in povratnih sredstev.