Blog:

Javni razpis za podporo trajnostni in krožni transformaciji poslovanja - Priložnost za podjetnike tudi v januarju 2024

Datum objave: 10. 12. 2023

Krožno gospodarstvo in trajnostna praksa postajata vodilni principi za podjetja, ki želijo graditi odgovorno in prihodnost usmerjeno poslovanje. Za podjetja v Sloveniji je na voljo javni razpis, ki se bo izvajal v letih 2022-2025, in ponuja izjemno priložnost za pridobitev finančne podpore ter strokovnega vodstva pri trajnostni in krožni transformaciji njihovega poslovanja.

Cilji in namen razpisa

Javni razpis, imenovan "Podpora zagonskim, mikro, malim in srednjim podjetjem pri strateški trajnostni in krožni transformaciji poslovanja," ima jasno določen cilj - podpreti vsaj 200 zagonskih, mikro, malih in srednje velikih podjetij v njihovem prehodu v trajnostno in krožno poslovanje.

Cilj razpisa je strokovno in finančno pomagati podjetjem v intenzivnem procesu trajnostne in krožne transformacije, s poudarkom na doseganju strateških ciljev, kot so učinkovita raba virov, krožno gospodarstvo ter zmanjšanje negativnih vplivov na okolje in družbo. S tem se želi izboljšati produktivnost in konkurenčnost slovenskih podjetij.

Upravičeni prijavitelji

Tenutno bo na voljo samo še en rok v januarju, ki je namenjen podjetjem iz sklopa I.

  • SKLOP I je namenjen mikro, malim in srednje velikim podjetjem (MSP), ki imajo najmanj 20 zaposlenih.

Upravičeni stroški

Razpis omogoča sofinanciranje stroškov v dveh fazah:

  1. FAZA A vključuje proces trajnostne in krožne transformacije v posameznem podjetju, kjer podjetje prejme svetovalno in strokovno podporo zunanjega strokovnjaka.  
  2. FAZA B sledi uspešnemu zaključku FAZE A, kjer podjetje sodeluje z dodeljenim strokovnjakom pri pripravi in prijavi prioritetnih izvedbenih projektov. Višina finančne podpore za SKLOP I znaša od 40.000 do 90.000 EUR.

Upravičeni stroški vključujejo investicije v opredmetena in neopredmetena osnovna sredstva, stroške osebja, stroške raziskav, stroške materiala ter svetovalnih storitev.

Prihajajoči razpisi

Kaj še lahko podjetja pričakujejo na področju razpisov?

Podjetja in podjetniki v regijah SAŠA (Savinjsko-Šaleška) ter Zasavje lahko pričakujejo odprtje 2 priložnosti za pridobitev nepovratnih sredstev iz Sklada za pravični prehod. V zadnjem kvartalu leta 2023 pričakujemo odprtje dveh večjih razpisov, ki bosta omogočila finančno podporo različnim projektom v teh regijah.

SKLAD ZA PRAVIČNI PREHOD - PRODUKTIVNE NALOŽBE

Ta razpis je zasnovan z namenom diverzifikacije gospodarstva v premogovnih regijah Zasavje in SAŠA. Nepovratna sredstva bodo na voljo za investicije podjetij, ki si prizadevajo za razvoj novih izdelkov, storitev ali procesov, s ciljem ustvarjanja novih delovnih mest ter povečanja produktivnosti in dodane vrednosti.

Upravičeni stroški zajemajo nakup opredmetenih in neopredmetenih sredstev, stroške gradnje, transporta, montaže ter zagona strojev in opreme. Razpis bo odprt za vsa podjetja v omenjenih regijah, s skupno okvirno višino sredstev v višini 68,7 milijona EUR. Predvidena objava razpisa je v 4. kvartalu 2023.

SKLAD ZA PRAVIČNI PREHOD - RAZVOJ IN RAZISKAVE

Drugi prihajajoči razpis iz Sklada za pravični prehod se osredotoča na razvoj in raziskave. Tudi v tem primeru so upravičenci vsa podjetja v premogovnih regijah Zasavje in SAŠA. Cilj tega razpisa je sofinanciranje projektov, ki prispevajo k razvoju novih ali izboljšanih izdelkov, storitev ali procesov, primernih za tržišče, ter projektov, ki vključujejo razvoj, testiranje ali demonstracijo izdelkov, procesov ali storitev z visoko dodano vrednostjo in tržnim potencialom.

Upravičeni stroški vključujejo stroške osebja, stroške zunanjih izvajalcev, posredne stroške ter stroške nakupa opredmetenih in neopredmetenih osnovnih sredstev. Skupna okvirna višina sredstev za ta razpis znaša 14,4 milijona EUR. 

Prihajajoči razpisi ponujajo edinstveno priložnost podjetjem v teh regijah za inovacije, razvoj ter trajnostno rast. 

Poleg že omenjenih razpisov, ki bodo odprti v zadnjem kvartalu leta, se obetajo še druge priložnosti za mikro, mala in srednja podjetja, ki iščejo podporo za svoje dejavnosti.

Tu so nekateri prihajajoči razpisi:

MEDNARODNI SEJMI

Ta razpis se osredotoča na podporo individualnim sejemskim nastopom podjetij. Podjetja bodo lahko pridobila nepovratna sredstva za kritje stroškov razstavnega prostora na mednarodnih sejmih. To je odlična priložnost za tista podjetja, ki želijo povečati svojo prisotnost na mednarodnih trgih

VAVČERSKI SISTEM - SPODBUDE MALIH VREDNOSTI ZA MSP

V začetku naslednjega leta pričakujemo odprtje vavčerjev za MSP, ki bodo omogočili podjetjem dostop do nepovratnih sredstev za različne namene. Specifični cilji in nameni vsakega posameznega vavčerja se bodo podrobneje določili ob njihovi objavi. Upravičeni stroški se bodo nanašali na stroške zunanjih storitev oziroma izvajalcev.

Vavčerski sistem obeta okvirno višino sredstev v višini 23,4 milijona EUR, kar bo predstavljalo pomembno orodje za podporo inovacijam, razvoju in izboljšavam za MSP v prihodnjih letih.

V prejšnjih letih so bili na voljo vavčerji za digitalni marketing, digitalne kompetence, za pridobitev certifikatov ter vavčerji za patente, znamke, digitalno strategijo, ipd.

PRILOŽNOST ZA LESARJE

V začetku leta 2024 bo za slovenska mala in srednje velika podjetja (MSP) odprta nova priložnost na področju lesarstva. Razpis Spodbujanje krožnega gospodarstva z uporabo lesa bo namenjen podpiranju projektov, ki združujejo ekološko ozaveščenost in poslovno priložnost. Cilj razpisa je vzpodbuditi izdelavo izdelkov iz lesa in lesnih tvoriv, s posebnim poudarkom na proizvodnji, ki minimizira ogljični odtis in sledi načelom krožnega gospodarstva.

S tovrstnim pristopom se želi spodbuditi podjetja, da v svojih proizvodnih procesih uporabljajo trajnostne prakse, ki ne le prispevajo k varovanju okolja, ampak tudi krepitvi gospodarske učinkovitosti in inovativnosti. Razpis bo ponujal kombinacijo nepovratnih in povratnih sredstev, s skupno okvirno višino razpoložljivih sredstev v višini 10,8 milijonov EUR, od tega 5 milijonov EUR v obliki nepovratnih sredstev in 5,8 milijonov EUR kot povratna sredstva.

Upravičeni stroški vključujejo nakup opredmetenih in neopredmetenih osnovnih sredstev, ki so ključnega pomena za razvoj in proizvodnjo izdelkov. Ta razpis predstavlja pomembno priložnost za podjetja v lesarski industriji, ki želijo razširiti svoje poslovanje na področju trajnostne proizvodnje in izkoristiti prednosti, ki jih ponuja krožno gospodarstvo.

Trajnost in okolje v projektih – razlog za uspeh

Trajnost in okoljski vidik sta v zadnjem letu postala ključna usmeritev za podjetja. Nacionalni razpisi pogosto spodbujajo projekte, ki prispevajo k zmanjšanju vpliva na okolje, učinkoviti rabi virov in trajnostnemu razvoju.

Podjetja, ki se zavedajo pomembnosti trajnostnega poslovanja, lahko na razpisih dosegajo večjo uspešnost. 

Kaj podjetja nujno potrebujejo, da bodo bolj uspešna na razpisih? Kaj prinaša dodatne točke?

  • LCA analiza (Analiza življenjskega cikla) je sistematičen pristop k oceni okoljskih vplivov izdelka, storitve ali procesa skozi celoten življenjski cikel - od pridobivanja surovin, proizvodnje, distribucije, uporabe do končne odstranitve ali recikliranja. Vključitev LCA analize v prijavo na razpis pokaže predanost trajnostnim praksam in razumevanje celotnega vpliva projekta na okolje.
  • Energetski pregledi podjetij in objektov lahko pomagajo razkriti potenciale za izboljšanje energetske učinkovitosti, zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov ter optimizacijo virov energije.  
  • Okoljski certifikati, kot je na primer ISO 14001 (sistem upravljanja okolja), lahko služijo kot dokaz, da podjetje izvaja najboljše prakse za varstvo okolja.  
  • Uporaba obnovljivih virov energije: Dokazilo, da podjetje že aktivno uporablja obnovljive vire energije, kot so sončna, vetrna ali geotermalna energija, kaže na predanost zmanjšanju ogljičnega odtisa in zmanjšanju uporabe fosilnih goriv.
Help
Potrebujete pomoč pri pridobivanju sredstev? Pošljite nam povpraševanje in pogovorili se bomo o možnostih za sodelovanje. Kontaktirajte nas

E-novice

Ostanite korak pred konkurenco: Prijavite se na tedenske novice iz sveta nepovratnih in povratnih sredstev.