Blog:

Pogon inovacij in rasti: Razpisne priložnosti za slovenska podjetja v 2024

Datum objave: 7. 01. 2024

V letu 2024 slovenska podjetja čakajo številne spodbude, ki obljubljajo podporo inovativnosti, trajnostnemu razvoju in konkurenčnosti na domačem in tujih trgih. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) je objavilo obsežen načrt razvojnih spodbud, ki segajo od podpore za zagon inovativnih podjetij do finančnih instrumentov za spodbujanje raziskav in razvoja. 

 

V letu 2024 bodo na voljo različne spodbude namenjene gospodarstvu:

  •  Zagon inovativnih podjetij: Podpora za nova in obstoječa podjetja, ki uvajajo inovativne produkte in storitve.
  •  Finančni instrumenti: Semenski kapital, garancije in ugodna posojila za raziskave, razvoj in komercializacijo tehnologij.
  •  Podpora internacionalizaciji: Sofinanciranje nastopov na mednarodnih sejmih, trženjske aktivnosti za širitev na tuje trge.
  •  Razvoj in raziskave: Poseben poudarek na mikroelektroniki, komunikacijskih tehnologijah in krožnem gospodarstvu.
  •  Energetika in okoljske tehnologije: Spodbude za projekte razogljičenja in učinkovite rabe energije.
  •  Podjetništvo in MSP: Celovite podporne storitve, vavčerji za male vrednosti in spodbude za socialno ekonomijo.

Splošni pregled

Za gospodarstvo je napovedanih skupaj 42 novih ukrepov, v skupni vrednosti  

V letu 2024 Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) napoveduje skupaj 42 ukrepov v skupni vrednosti 339,2 milijona EUR za razvojne spodbude. Ta sredstva so razdeljena med povratna, nepovratna in kombinirana sredstva, s posebnim poudarkom na nepovratnih sredstvih, ki predstavljajo 285,9 milijona EUR od skupne vsote.  

Ključni razpisi za podjetja

Gospodarsko prestrukturiranje premogovnih regij (SAŠA in Zasavje): Za to področje je namenjenih 831 milijonov EUR, kar predstavlja pomemben delež celotnih sredstev, usmerjenih v prehod na zeleno gospodarstvo. Razpise za investicije podjetij in razvoj ter raziskave pričakujemo v 2. kvartalu leta 2024.

Razvoj in raziskave: Projekti iz področja razvoja in raziskav s skupno vrednostjo 38,5 milijona EUR v tem letu. Demo pilotni projekti ter javni razpis RRI sta napovedana v zadnjem kvartalu tega leta, podjetja pa bodo lahko prejela sredstva za stroške osebja, zunanjih izvajalcev, neopredmetenih sredstev in posredsnih stroškov projekta. Višina sofinanciranja bo do 60% in bo odvisna od velikosti podjetja.

Spodbude za mikro, mala in srednje velika podjetja: tudi letos so napovedani vavčerji za MSP, v vrednosti 24,09 milijonov EUR, ki bodo namenjeni krepitvi konkurenčnosti podjetij ter njihovi rasti. Objava vavčerjev je napovedana že v 1. kvartalu 2024. Podjetjem, ki se želijo širiti na tuje trge pa bosta na voljo razpisa za sofinanciranje nastopov na mednarodnih sejmih ter Showroomi v tujini, preko katerih bodo MSP lahko predstavili svoje produkte in se pozicionirali na tujem trgu.

Energetika: veliko sredstev kar 42 milijonov EUR, je letos namenjenih naložbam v ukrepe učinkovite rabe energije in razogljičenje gospodarstva. Namen je zmanjšati odvisnost od fosilnih goriv ter pospešitev zelenega prehoda. Podjetja v industrijski dejavnosti bodo lahko prejela do 60% nepovratnih sredstev za naložbe v URE, in sicer za stroške opredmetenih in neopredmetenih sredstev. Razpis je napovedan v 2. kvartalu tega leta.

Lesarstvo: 17,5 milijona EUR bo namenjenih podjetjem, ki se ukvarjajo z lesarsko dejavnostjo. V 2. kvartalu je napovedan razpis Mikro spodbude v lesarstvu, ki bo podpiral mikro, mala in srednje velika podjetja z lesarsko predelovalno dejavnostjo, z višino sofinanciranja od 10.000 do 70.000 EUR za nakup osnovnih sredstev. Večja razpisa pa se bosta odprla v zadnjem kvartalu, skoraj 15 milijonov EUR bo na voljo za lesarska podjetja za investicije.

Poleg omenjenih razpisov za nepovratna sredstva bo objavljenih veliko spodbud za povratna sredstva, mikrokrediti in krediti za investicije podjetij z garancijo in subvencijo obrestne mere.

Večina razpisov bo objavljena v prvi polovici leta 2024, pri čemer so nekateri razpisi že v pripravi. Višina sofinanciranja se razlikuje glede na projekt in velikost podjetja, pri čemer bo več razpisov omogočalo sofinanciranje do največ 60% upravičenih stroškov.

Razvojne spodbude za leto 2024 odpirajo vrata številnim priložnostim za slovenska podjetja. S pravilno strategijo in inovativnim pristopom lahko podjetja izkoristijo te spodbude za rast, razvoj in uspešno konkuriranje na globalnem trgu.

Help
Potrebujete pomoč pri pridobivanju sredstev? Pošljite nam povpraševanje in pogovorili se bomo o možnostih za sodelovanje. Kontaktirajte nas

E-novice

Ostanite korak pred konkurenco: Prijavite se na tedenske novice iz sveta nepovratnih in povratnih sredstev.