SIJ Ravne Systems d.o.o. - Razvoj naprednega orodnega jekla - RANO&STEEL

Družba SIJ Ravne Systems se je skupaj s partnerji prijavila na razpis Spodbujanje izvajanja raziskovalno-razvojnih projektov (TRL 3-6) s ciljem razvoj novega naprednega orodnega jekla.

Datum objave: 1. 07. 2024

Ime projekta: Razvoj naprednega orodnega jekla za najzahtevnejše aplikacije v industriji RANO&STEEL
Ime razpisa: Spodbujanje izvajanja raziskovalno-razvojnih projektov (TRL 3-6)
Trajanje projekta: 1. 9. 2018 do 31. 8. 2021
Vrednost projekta: 2.620.966 EUR
Višina pridobljenih sofinanciranih sredstev: 1.539.109 EUR

Konzorcij:

 • SIJ Ravne Systems d.o.o. (koordinator projekta)
 • Bosio d.o.o.
 • CPPE d.o.o.
 • Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo

O stranki

Družba SIJ Ravne Systems je inovativen proizvajalec jeklenih izdelkov in opreme vrhunske kakovosti. Njihov proizvodni in storitveni program zajema proizvodnjo industrijskih nožev, kovanih valjev za hladno valjanje, sistemske opreme, komponent in rezervnih delov, ter storitve prenove, nadgradnje in vzdrževanja. So eden od 3 največjih proizvajalcev industrijskih nožev in kovanih valjev v Evropi.

Družba ima lasten razvojni oddelek, ki intenzivno razvija obstoječe in nove tehnološke procese, materiale in proizvode z višjo dodano vrednostjo. Ta oddelek v družbi omogoča,  da prisluhnejo zahtevam kupcem in imajo možnost predlagati lastne izboljšave, ki se odražajo v daljši življenjski dobi izdelka in vodijo v večjo izkoriščenost stroja, manjšo porabo energije in povečano produktivnost.

Njihovi proizvodi so izdelani iz visokokakovostnih materialov ter v skladu s strogimi standardi kvalitete, ki zagotavljajo doseganje toleranc in profesionalno obdelavo. Poleg razvijanja inovativnih, novih materialov ter tehnik spajanja se zavedajo, da industrija zahteva čedalje natančnejšo in stroškovno učinkovitejšo opremo in  orodja, zato nenehno razvijajo nove postopke izdelave, in prijavljajo procesne inovacije.

Opis projekta

Osnovni cilj projekta je razvoj novega naprednega orodnega jekla, ki bo preseglo lastnosti obstoječih jekel, s poudarkom na večji trdoti, žilavosti in trajnosti.

Projekt se osredotoča na izboljšanje teh lastnosti s spremembo kemijske sestave in uporabo novih tehnologij obdelave. Cilj je razviti trše jeklo, z večjo natezno trdnostjo, udarno žilavostjo in večjo življenjsko dobo nožev ter omogočiti uporabo pri višjih hitrostih rezanja.

Projektni partnerji so določili naslednje faze razvoja:

1. leto: Industrijski razvoj

 • Določitev ustrezne kemijske sestave novega orodnega jekla.
 • Razvoj inovativnega postopka izdelave jekla.
 • Proizvodnja novega orodnega jekla.

2. leto: Industrijski razvoj

 • Karakterizacija mikrostrukture in določitev lastnosti novega jekla.
 • Korekcija kemijske sestave in proizvodne tehnologije na osnovi rezultatov testiranj.
 • Postavitev modela za eksperimentalni razvoj.

3. leto: Eksperimentalni razvoj

 • Implementacija izdelave prototipa novega orodnega jekla.
 • Rekonstrukcija proizvodne tehnologije.
 • Proizvodnja in testiranje industrijskega noža iz novega jekla za zahtevne industrijske aplikacije.
SIJ Ravne Systems SIJ Ravne Systems

Predstavitev konzorcija

 1. SIJ Ravne Systems
  Področje
  : Proizvodnja industrijskih nožev
  Vloga v projektu: Razvoj tehnologije obdelave novega orodnega jekla, zagotavljanje visoke kakovosti (trdota, trdnost, udarna žilavost, obrabna obstojnost). Sodelovanje z Univerzo v Mariboru, Fakulteto za strojništvo (UM FS) pri določitvi kemijske sestave, razvoju mikrostrukture in identifikaciji lastnosti novega orodnega jekla.
   
 2. Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo (UM FS)
  Področje: Razvoj novih materialov in tehnologij izdelave
  Vloga v projektu: Raziskovanje različnih struktur materialov, razvoj mikrostrukture novega orodnega jekla, določitev tehnološkega postopka za izdelavo prototipa. Sodelovanje v fazi razvoja nove tehnologije obdelave in postrojenja kalilne linije nožev iz novega orodnega materiala.
   
 3. BOSIO

  Področje: Proizvodnja industrijskih peči (član mednarodne skupine Aichelin Group)
  Vloga v projektu: Razvoj toplotne obdelave nožev iz novega orodnega jekla, vključno s konstruiranjem in razvojem strojnega postrojenja kalilnega sistema.
   

 4. CPPE

  Področje: Razvoj procesne opreme (reaktorska, izolacijska, sušilna) za laboratorijsko, pilotno in industrijsko rabo
  Vloga v projektu: Sodelovanje pri raziskavah in razvoju rešitev strojnega postrojenja kalilne linije za obdelavo novega orodnega jekla.
  Vsak posamezni partner je prispeval svoje strokovno znanje in izkušnje na področjih materialov, metalurgije in proizvodnih tehnologij, s ciljem razvoja naprednega orodnega jekla za najzahtevnejše industrijske aplikacije.

Mnenje stranke o Tiko Pro

Trgofort

»Za sodelovanje s podjetjem Tiko Pro smo se odločili, ker so zavezani k trajnosti in inovativnosti, kar povsem sovpada z dolgoročno vizijo razvoja skupine SIJ. Njihova zavezanost etičnemu poslovanju, strokovnosti in poštenosti se odraža v vsakem projektu, ki ga skupaj izvajamo. Podobno kot Skupina SIJ, tudi oni postavljajo v ospredje varnost, razvoj kompetenc in dobrobit zaposlenih. Strokovnost in izkušnje ter odprtost zaposlenih v Tiko Pro nam skozi vse projekte, ki jih izvajamo z njihovo pomočjo, omogoča uspešno pridobitev sredstev, zato lahko ostajamo med največjimi proizvajalci vrhunskih industrijskih nožev. Njihova podpora je ključna pri pripravi projektnih prijav in dokumentacije. Na podlagi naše dosedanje izkušnje lahko potrdim, da je Tiko Pro zanesljiv in razvojno naravnan partner, ki učinkovito podpira naše cilje in zavezanost k inovativnosti in kakovosti. Partnerja Tiko Pro smo pripravljeni priporočiti tudi drugim poslovnim partnerjem.«

Egidij Hudrap

Razvojni inženir za toplotno obdelavo, SIJ Ravne Systems d.o.o.

Vloga Tiko Pro

Vloga našega podjetja pri projektu je bila celovita; od pregleda ustreznosti pogojem razpisa, priprave dokumentacije za prijavo na razpis, koordinacije med konzorcijskimi partnerji, do administrativne in tehnične podpore v fazi poročanja.

Help
Potrebujete pomoč pri pridobivanju sredstev? Pošljite nam povpraševanje in pogovorili se bomo o možnostih za sodelovanje. Kontaktirajte nas
E-novice

E-novice

Želite dvakrat na mesec prejemati uporabne novice iz področja pridobivanja financiranja?