Novice

Novice in dogodki s področja pridobivanja nepovratnih sredstev

PAGE NAME
Kakšna je razlika med razpisi, ki so na voljo v Sloveniji ter tistimi v Bruslju?
13. september 2015 Novice

Kakšna je razlika med razpisi, ki so na voljo v Sloveniji ter tistimi v Bruslju?

Že dodobra smo zakorakali v novo finančno perspektivo 2014 – 2020, vendar pravih razpisov v Sloveniji še ni. 

Strategija pametne specializacije je končno sprejeta tako, da lahko gospodarstvo pričakuje prve razpise proti koncu tega leta. 

Vendar slovenska podjetja ne čakajo na nacionalne razpise za črpanje nepovratnih sredstev. V Sloveniji je vedno bolj popularen program Horizon 2020, ki se črpa direktno iz Bruslja. Še posebej je veliko zanimanje za programa SME Instrument ter Fast Track to Innovation.

Kakšna je razlika med razpisi v Sloveniji ter tistimi v Bruslju?

Najpomembnejša razlika je v vrsti projektov. Če ste v preteklih letih večino nepovratnih sredstev, na nacionalnih razpisih, dobili za investicije, vas moramo opozoriti, da Bruselj sofinancira zgolj AM opreme potrebne za izvedbo razvojno raziskovalnega projekta. Razvojni projekti z velikim tržnim potencialom so zanimivi za razpisnike v Bruslju.

Zavedati se morate, da v Bruslju tekmujete s projektnimi predlogi, ki jih posredujejo podjetja ter razvojno raziskovalne organizacije iz celotne EU. Rezultati vašega projekta morajo presegati obstoječe stanje tehnologije vsaj na celotni Evropski ravni, če že ne na svetovni.

Slika: Razlike med razpisi v Sloveniji ter v Bruslju. 

So direktni razpisi primerni tudi za manjša podjetja?

EU se trudi približati razpise tudi manjšim podjetjem. Poznamo primere podjetij, ki so »start up« in že uspešno črpajo nepovratna sredstva direktno iz Bruslja ,v okviru programa Horizon 2020. Evropa je šla tako daleč, da se lahko na program SME Instrument prijavite sami ali v (domačem/mednarodnem) konzorciju. 

Se sliši zapleteno? Pa ni! Prvo vprašanje, kiga morate postaviti sami sebi je: “Ali bom lahko s svojo idejo zgradil posel, bom ljudem ponudil nekaj onkraj njihove domišljije, kar bodo kupovali/uporabljali in bom spremenil igro na trgu na katerega vstopam?”  Če ste prepričani, da je odgovor DA, je čas, da se opogumite in postanete član elitne lige evropskih inovacij. 

Želite pomoč? V dveh letih smo načrpali že 12 mio eur direktno iz Bruslja. Zanimivo tudi za vas?

 

KONTAKTIRAJTE NAS!

Povečajte svoje možnosti za pridobitev sredstev.