Blog:

LCA analiza ključna za uspeh podjetij na slovenskih razpisih

Datum objave: 25. 09. 2023
Čas branja: 2 min

LCA analiza ocenjuje okoljske vplive izdelka skozi njegov celoten življenjski cikel. V Sloveniji podjetja z izvedeno LCA analizo na nacionalnih razpisih prejmejo dodatne točke, kar povečuje njihove možnosti za pridobitev sredstev.

LCA analiza, znana tudi kot analiza življenjskega cikla, je metoda, ki ocenjuje okoljske vplive izdelka ali storitve skozi celoten življenjski cikel - od pridobivanja surovin do konca življenjske dobe izdelka. Ta analiza omogoča podjetjem, da bolje razumejo, kako njihovi izdelki vplivajo na okolje in kje lahko naredijo izboljšave.

Zakaj je LCA analiza pomembna za podjetja?

Poleg tega, da podjetjem pomaga pri zmanjševanju okoljskega odtisa, je postala ključna tudi za pridobivanje sredstev iz nacionalnih razpisov. V točkovniku posameznih razpisov je namreč določeno, da podjetja z izvedeno LCA analizo prejmejo dodatne točke, kar pomeni, da imajo tudi večjo možnost za uspeh.
 

Za podjetja, ki želijo biti konkurenčna, trajnostno naravnana in uspešna na razpisih, je LCA analiza nepogrešljiva.

Zanimivost

V zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja je znano evropsko podjetje za proizvodnjo pijač izvedlo LCA analizo za svojo priljubljeno brezalkoholno pijačo. Namen analize je bil ugotoviti, katera embalaža - steklenice ali pločevinke - je bolj okolju prijazna. Čeprav so steklenice težje in zahtevajo več energije za prevoz, so bile v celotnem življenjskem ciklu bolj okolju prijazne, saj so bile večkrat ponovno uporabljene. Pločevinke so bile sicer lažje, vendar so bile večinoma samo enkrat uporabljene in so zahtevale več energije za recikliranje.

Podjetje je na podlagi teh ugotovitev spremenilo svojo strategijo proizvodnje embalaže in povečalo uporabo steklenic. Ta odločitev ni bila le okolju prijazna, ampak je podjetju prinesla tudi velike prihranke. Anekdota je postala priljubljena v industriji in je služila kot opomnik o pomembnosti LCA analize pri sprejemanju poslovnih odločitev.

Se zanimate za strokovno izvedbo LCA analize za vaše podjetje?

Kontaktirajte nas! Skupaj s strokovnjakom boste izvedli LCA analizo za vaše podjetje in vaše potrebe ter si tako zagotovili večji uspeh in konkurenčno prednost.

Help
Potrebujete pomoč pri pridobivanju sredstev? Pošljite nam povpraševanje in pogovorili se bomo o možnostih za sodelovanje. Kontaktirajte nas

E-novice

Ostanite korak pred konkurenco: Prijavite se na tedenske novice iz sveta nepovratnih in povratnih sredstev.