Blog:

Ali obstaja zgornja meja višine subvencij, ki jih podjetje lahko prejme? Kaj je pravilo "de minimis"?

Datum objave: 23. 03. 2021
Čas branja: 5 min

Veliko podjetnikov se sprašuje, ali obstaja zgornja meja možnosti pridobitve subvencij v obliki nepovratnih sredstev.

Vsak razpis ima vedno določeno zgornjo mejo subvencije za projekt (ne za podjetje) in je le-ta zapisana v razpisni dokumentaciji. Zgornja meja pridobitve subvencij na podjetje ni določena razen, v primeru, ko razpis zapade pod pravilo “de minimis”.

  • Kaj je pravilo „de minimis“?

Pomoč de minimis je instrument na področju državnih pomoči, ki državam članicam EU omogoča, da podjetjem dodelijo manjše zneske podpore iz javnih sredstev, ter jih niso obvezna priglasiti Evropski komisiji. 

  • Koliko subvencij lahko prejme podjetje? 

Skupni znesek pomoči “de minimis”,  ki ga država dodeli enotnemu podjetju, ne sme preseči 200.000,00 EUR v obdobju treh poslovnih let. V primeru podjetij, ki delujejo v komercialnem cestnem tovornem prevozu, znaša zgornja dovoljena meja pomoči 100.000,00 EUR. 

To velja za vsa podjetja v Sloveniji, neodvisno od velikosti podjetja. Torej ne glede na to, ali ste mikro, malo, srednje ali veliko podjetje. Poleg tega moramo upoštevati tudi vsa povezana ali partnerska podjetja, saj se subvencije, pridobljene po pravilu » de minimis« seštevajo in skupaj v celotni skupini podjetij ne smejo preseči zgornje dovoljene vrednosti. 

  • Kako preverimo stanje de minimis v praksi?

Spremljamo vedno tekoče leto ter predhodni dve leti. Torej, v letu 2021, štejemo  sredstva, ki smo jih pridobili  v letu 2021, 2020 in 2019. Ko presežemo maksimalno vrednost, ne moremo več kandidirati za nepovratna sredstva, dokler predpreteklo leto ne sprosti. Tako v letu 2021 več ne štejemo leta 2018. 

  • Kje lahko podjetje preveri, koliko »de minimis« ima porabljenega, oziroma prostega? 

Za podjetje je zelo pomembno, da spremlja pridobljene subvencije po pravilu »de minimis« samo. Odgovornost je na poslovodstvu ter računovodstvu. Namreč, nobena uradna institucija v  Sloveniji ne izda vrednosti porabljenega »de minimis«. Tega tudi ni mogoče preveriti na Ministrstvu za finance, ki je uradno zadolženo za spremljanje teh vrednosti. 

  • Kdo spremlja podatke o dodeljenih subvencijah podjetjem? 

Vse institucionalne enote, ki dodeljujejo »de minimis« pomoči, morajo posredovati podatke o vsebini pomoči v skladu z določbami iz zakona. Vsebino posamezne pomoči pripravi upravljavec pomoči in jo posreduje ministrstvu. Enako velja tudi za dopolnitev ali spremembo že obstoječe de minimis pomoči. Upravljalci pomoči posredujejo Sektorju za spremljanje državnih pomoči na Ministrstvu za finance podatke o vsebini predvidene pomoči. 
Namreč, dogaja se, da podjetje prejme sklep o odobritvi sredstev za določeno vrednost, kasneje pa se izkaže, da sredstva zaradi različnih okoliščin niso bila porabljena v odobreni vrednosti. Tako morajo institucije javljati te informacije naknadno, kar pa se je v nekaterih primerih izkazalo, da ni bilo pravočasno izvedeno.

  • Kako preverimo, koliko pomoči smo prejeli na določenem razpisu? 

Institucije, ki dodeljujejo subvencije so poleg občin različne državne institucije: Ministrstva, Javna agencija Spirit, Slovenski podjetniški sklad, Zavod za zaposlovanje idr. Vsaka subvencija, ki se šteje v pomoč de minimis, je zapisana v samem razpisu oziroma vlogi, vrednost pa je odvisna od zaprošenih in kasneje odobrenih sredstev. Datum ter višina dodeljene pomoči je zapisana na sklepu ali sklenjeni pogodbi. 

Ana Kovačič, Tiko pro d.o.o.

Help
Potrebujete pomoč pri pridobivanju sredstev? Pošljite nam povpraševanje in pogovorili se bomo o možnostih za sodelovanje. Kontaktirajte nas

E-novice

Ostanite korak pred konkurenco: Prijavite se na tedenske novice iz sveta nepovratnih in povratnih sredstev.