Blog:

»Recept« za uspešno prijavo na Obzorje 2021-2027

Datum objave: 5. 05. 2021
Čas branja: 3 min

Ali obstaja recept, kako napisati prijavo, ki bo zagotovil nepovratna sredstva iz programa Obzorje 2021-2027? Recepta ni, je pa izjemnega pomena, da podjetje poskrbi za primeren poudarek na potencialu njihove inovacije.

Ali obstaja recept, kako napisati prijavo, ki bo zagotovil nepovratna sredstva iz programa Obzorje 2021-2027? Recepta ni, je pa izjemnega pomena, da podjetje poskrbi za primeren poudarek na potencialu njihove inovacije. Predvsem pa mora projektni predlog predstavljati sintezo projekta, kjer so analizirani ter urejeni ključni elementi projekta. In kje vidijo po besedah Kristine Kočet Hudrap iz podjetja Tiko Pro, ki je specializirano za pridobivanje nepovratnih sredstev tudi iz Bruslja, prednosti sodelovanja v evropskih projektih ter kaj svetuje podjetjem? 

 

  1. S prijavo na razpis v Bruselj poskrbite, da projekt dosega večjo evropsko sliko.
  2. Bodite sami do sebe iskreni in si odgovorite na vprašanje: Ali je naš projekt res inovativen? Komisija v teh razpisih ne želi sofinancirati presežnih sprememb. Komisija išče prelomne projekte, ki so onstran “state-of-the-art”. Nekateri projektni predlogi žal niso dovolj inovativni.
  3. Pri pregledu množice razpisov je pomembno, da najdete pravega za naš projekt. Komisija objavi pričakovani vpliv oziroma kaj si želi doseči pri posamezni temi. Projekti morajo obravnavati vsak vpliv znotraj te teme razpisa.
  4. Ustvarite najboljši konzorcij, ki si ga lahko predstavljate, v kolikor je v razpisu to zahtevano. Konzorcij naj bo sestavljen iz znanstvenikov, univerz, raziskovalnih ustanov, malih in srednje velikih podjetij ter večjega industrijskega partnerja.
  5. Oseba, ki bo koordinator projekta, mora imeti izkušnje iz vodenja velikih projektov.
  6. Vsi partnerji na projektu morajo dokazovati, da imajo dovolj finančnih sredstev za izvajanje projektnih aktivnosti.  
  7. Načrt upravljanja inovacij je zelo pomembna aktivnost vsakega projekta, kjer so prisotni partnerji. O intelektualni lastnini se morate pogovarjati že v fazi priprave projektnega predloga, da kasneje ne pride do neprijetnih presenečenj.  

»Pri obravnavanju vseh naštetih vidikov je več možnosti za uspeh, vendar upoštevajte, da razvoj projektnega predloga zahteva svoj čas ter navdih. Začetek takšnih projektov je šele leto in pol po začetku prvih aktivnosti. Tu ni nobenih bližnjic. Ne morete napisati algoritma. Ne moremo predvideti rezultata,« poudarja Kristina Kočet Hudrap iz Tiko Pro.  
 

Kristina Kočet Hudrap: »Konkurenca za podporo v okviru programa Obzorje 2021-2027 je huda. Prvo vprašanje, ki si ga morate postaviti sami, je: Ali bomo lahko s svojo idejo zgradili posel, ali bomo ljudem ponudili nekaj onkraj njihove domišljije, kar bodo kupovali/uporabljali in bomo tako spremenili igro na trgu, na katerega vstopamo. Če je odgovor DA, ste že v nizkem štartu.«

 

 
Help
Potrebujete pomoč pri pridobivanju sredstev? Pošljite nam povpraševanje in pogovorili se bomo o možnostih za sodelovanje. Kontaktirajte nas

E-novice

Ostanite korak pred konkurenco: Prijavite se na tedenske novice iz sveta nepovratnih in povratnih sredstev.