Blog:

Obzorje Evropa 2024: Svetilnik inovacij s povečanim proračunskim prispevkom EU

Datum objave: 10. 07. 2023
Čas branja: 3 min

Evropska komisija je nedavno predlagala osnutek proračuna EU za leto 2024, v katerem je velik poudarek namenjen raziskavam in inovacijam. Skupni predlagani proračun znaša 189,3 milijarde evrov, pri čemer bo velik del sredstev namenjen programu Obzorje Evropa, vodilnemu programu EU za financiranje raziskav in razvoja.

Program Obzorje Evropa je namenjen reševanju globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe, in doseganju ciljev trajnostnega razvoja ZN. Njegov cilj je okrepiti vpliv raziskav in inovacij na razvoj, podporo in izvajanje politik EU. Program ima tudi ključno vlogo pri spodbujanju industrijske konkurenčnosti, ustvarjanju delovnih mest in optimizaciji vpliva naložb v okrepljenem evropskem raziskovalnem prostoru.

Za program je namenjenih 12,8 milijarde evrov, kar je 400 milijonov evrov več kot prejšnje leto. To povečanje poudarja zavezanost EU k spodbujanju kulture inovacij in raziskav kljub gospodarskim izzivom, ki jih predstavljajo hitro naraščajoča inflacija in druge izjemne težave v zadnjih letih.

Predanost EU raziskavam in inovacijam je poudarjena tudi z dodelitvijo sredstev za Evropski akt o čipih, strateško pobudo za krepitev tehnoloških zmogljivosti in konkurenčnosti EU. Predlog proračuna predlaga prerazporeditev sredstev iz drugih programov v podporo tej pobudi, kar kaže na strateško osredotočenost EU na tehnologijo.

Poleg proračuna, dodeljenega programu Obzorje Evropa, namerava EU proračun za leto 2024 dopolniti s 113 milijardami evrov nepovratnih sredstev v okviru programa "Next Generation EU". Ta instrument za okrevanje po pandemiji bo zagotovil dodatno podporo za različne prednostne naloge EU, vključno z raziskavami in inovacijami.

Predlagani proračun za leto 2024 je del dolgoročnega proračuna Unije, sprejetega konec leta 2020, s poznejšimi prilagoditvami. EU želi svoje prednostne naloge pretvoriti v letne rezultate, pri čemer se je zavezala, da bo 30 % dolgoročnega proračuna in instrumenta "Next Generation EU” namenila boju proti podnebnim spremembam.

Povečanje sredstev za program Obzorje Evropa v letu 2024 je dokaz, da EU verjame v preobrazbeno moč raziskav in inovacij. Raziskovalcem in inovatorjem po vsej EU jasno sporoča, kako pomembno je njihovo delo pri spodbujanju gospodarske rasti in družbenega napredka.

Matej Tisaj, Tiko Pro

Help
Potrebujete pomoč pri pridobivanju sredstev? Pošljite nam povpraševanje in pogovorili se bomo o možnostih za sodelovanje. Kontaktirajte nas

E-novice

Ostanite korak pred konkurenco: Prijavite se na tedenske novice iz sveta nepovratnih in povratnih sredstev.